Nieszczególnie się znam ale AI Winter od początku wydawał sie nieunikniony. Raz na parę lat robimy duży postęp, jest hajp, a potem wszyscy są trochę zawiedzeni gdy sobie zdadzą sprawę z ograniczeń i jest przestój. Jak rozumiem sukces OpenAI polega w dużę jmierze na tym że dodało do tego dobry marketing dając użytkownikom pisać z LLM z przyjaznym interfejsem i nie kazało płacić złotem. Fakt że w tym i poprzednim roku były fane postępy w szeroko pojętym AI z perpsektywy przeciętnego konsumenta.
No chyba że po prostu wsyscy piojechali na wakacje i chatboty chwilowo nie odpisują na maile firmowe (może tak robiłem, a może nie 😄 )
Bardziej idzie o to że firmy poograniczały dostępy do czatbotów, nauczyciele uczą się rozpoznawać prace pisane przez AI i tak dalej. Najpraktyczniejsze zastosowania idą w cholerę, to co mają ludzie robić? Pytać model o pisanie wierszy? Chujowy w tym jest.
Akurat haiku napisał mi bardzo ładne.
Nie mialem okazji używać gpt-4 i on może być sporo lepszy ale kosztuje. W ogóle gpt-3 wyglądał bardziej jak akcja marketingowa. Wydaje mi się że ciągle jest spoko do generowania tekstu do dalszej obróbki np wstępny szkic referatu. Praca z nim to też pewna umiejętność pisania promptów i często łatwiej samemu to zrobić niż się nauczyć rozmawiać z botem.
Właśnie brakuje mi danych do czego był używany i kto przestał go używać. Myślę że tak jak piszesz znudzili się ludzie dla których nigdy nie był istotnym produktem.
@zeshi @obywatelle wczoraj widziałem wpis, jak to gpt może pomóc w pisaniu dokumentacji projektowej, tylko “no oczywiście do wygładzenia” i jak sobie pomyślę, ile frustracji mnie kosztuje “wygładzanie” tekstów pisanych przez ludzi, to chyba wolę już sam od zera pisać, niż poprawiać po sztucznej głupocie
To prawda, dokumentacja projektowa zupełnie mu nie wychodzi. Za to w content marketingu itp radzi sobie doskonale, pewnie dlatego albo się go zabrania, albo niedługo zastąpi się nim pracowników tak zwanej kreacji.
wakacje się zaczęły. Uczniowie i studenctwo zostawili AI, pracownicy poszli na urlopy i jest spadek.